Često postavljana pitanja (Nautička primjena)

1

(Q) Kolika je čvrstoća na vlak za proizvode LIWREA u kombinaciji baznog premaza i završnog premaza? (Ovdje se posebno misli na podizanje brodova dizalicom nakon bojenja s pomoću platnenog remenja kojime se obavija trup broda za vrijeme operacije podizanja).

(A) Što se tiče čvrstoće na vlak, testovima je dokazano da su rastezljivost i čvrstoća baznog premaza LIWREAu kombinaciji sa završnim premazom AK Diamond odnosno WR Quartz 100%. Drugim riječima, zabilježimo li razmak od 1 cm na foliji na koju nije primijenjena nikakva sila, uporabom sile 1 cm možemo rastegnuti na više od 2 cm. Folija puca tek nakon mnogostrukog povećavanja dodatne sile rastezanja.

Sva gore navedena testiranja odnose se na pravilno i kvalitetno nanesenu zaštitnu foliju debljine 170-200 μm koja je posve suha.

Što se tiče podizanja brodova, nakon primjene LIWREA proizvoda, nema većih problema sve dok se držimo osnovnih pravila dizanja, odnosno podložimo spužvom i mekanom krpom od mikrovlakana i prema potrebi stavimo dodatne odbojnike na neke dijelove trupa, jednako kao i u slučaju drugih svježe nanesenih boja.

2

(Q) Koliko se dugo proizvodi LIWREA suše na atmosferskim uvjetima (npr. 80% vlage u zraku i 10˚̊C, burno vrijeme)nakon primjene na otvorenom?

(A) Budući da su svi proizvodi LIWREA, osim AK Diamonda i WR Quartza, proizvodi na vodenoj bazi, povećana koncentracija vlage u zraku ne utječe izravno na premaz, ali se vrijeme sušenja produljuje. Niža vanjska temperatura također produljuje vrijeme sušenja pojedinih slojeva, a time, u konačnici, i cjelokupne nanesene zaštitne folije.

Vlaga i temperatura navedene u gornjem primjeru mogu, u najgorem slučaju, produljiti vrijeme potrebno za potpuno sušenje čak i do deset dana.

Valja uvijek imati na umu da su baze i pigmenti LIWREA, proizvodi na vodenoj bazi pa je stvaranje završne krute folije posljedica isušivanja vode iz samog proizvoda. Kada je u zraku prisutna velika količina vlage, tada je proces isušivanja neminovno znatno dulji.

Upravo zbog navedenih razloga proizvođač savjetuje uporabu peći za bojenje kako bi kontrola atmosfere bila što bolja. Pri bojanju vanjskih površina, mogu se upotrijebiti kratkovalni infracrveni paneli za zagrijavanje i „neizravno pečenje“ obrađene površine. Pritom temperatura ne smije prijeći 60 stupnjeva, a tretirati se smije tek nakon 20 minuta od završetka faze sušenja.

3

(Q) Kako se ponaša bazni premaz LIWREA i kakva je njegova mogućnost pokrivanja ako je nanesen na površinu tretiranu samo cementnim kitom, odnosno špric-kitom te ako su vidljive razlike u strukturi površine, ali ne i u njezinoj visini?

(A) Razlika u podlozi ne predstavlja problem za bazne premaze LIWREA. Već pri prvom nanošenju pokrivenost je odlična, a svakim se sljedećim nanošenjem samo poboljšava konačni izgled i intenzitet pokrivenosti.

Osim izvrsne sposobnosti pokrivanja velika odlika baza LIWREA jest i njihova iznimna sposobnost samoizravnavanja. Upravo zbog ove odlike vrlo je bitno da,unatoč razlici u materijalima,baza ipak bude zaglađena i ravna tako da se na završnom sloju ne vide razlike u visini podloge (stepenice). Slojevima debljine 170/220 mikrona izravnavaju se sve eventualne manje nesavršenosti na podlozi i izravnavaju se manje međurazinske razlike. Priprema površine tretiranjem špric-kitom i baznim premazom dovoljna je za savršen rezultat.

4

(Q) Dali se AK Diamond može primjenjivati prskanjem na pleksiglas te može li se općenito primjenjivati prskanjem na površine KOJE NISU tretirane LIWREA premazima?

(A) AK Diamond može se primjenjivati prskanjem na bilo koju površinu kojoj pruža i izrazito dobru UV zaštitu, završni sloj protiv grebanja i općenito zaštitu od habanja. Međutim, iznimno je važno imati na umu da u tom slučaju zaštitu nije moguće skinuti ljuštenjem i da će ona postati trajna, a kada se proizvod primjeni na baze koje se mogu ljuštiti (čime postaju sjajne, mogu se brusiti brusnim papirom, zaštićene su od grebanja, UV zraka, IR zraka, otporne su na visoke temperature, lužine i soli) tada on zadržava najvažniju i karakterističnu odliku baznih premaza (tekućih folija) LIWREA.

5

(Q) Kako i koliko je LIWREA otporna na blijeđenje (žmarenje) uslijed izlaganja jačem suncu i zraku koji je slan zbog utjecaja mora?

(A) Pigmentirane baze LIWREA izrazito su otporne na UV zrake te su istovjetne standardnim proizvodima za bojanje, to jest, ne blijede. Međutim, za nautičku primjenu uvijek treba dodati AK Diamond koji djeluje kao zaštitni sloj od grebanja, ali i kao izrazito jak i učinkovit blokator UV zraka.

6

(Q) Ako nakon poliranja baze broda koja NIJE LIWREA nanesemo samo AK Diamond hoćemo li tako spriječiti svijetljenje originalne boje?

(A) AK Diamond je dvokomponentni akrilni završni premaz koji se nanosi, popravlja i ponaša prilično slično ostalim standardnim bojama za aute ili brodove. Samim time može se bez većih problema nanositi na površine koje nisu prethodno tretirane baznim premazom LIWREA (folijom). Druga velika odlika proizvoda AK Diamond jest zaštita od UV zraka, čime je odgovor na postavljeno pitanje DA. AK Diamondom možemo spriječiti svijetljenje originalne boje iako na dotičnu površinu nije nanesen bazni premaz LIWREA (folija). Usto, površinu čini otpornijom na manje udarce i abrazije jer je riječ o elastičnom i fleksibilnom proizvodu koji ublažava udarce i ne puca pri oštećenjima kao uobičajena, standardna akrilna smola koja se kristalizira i ne uspijeva ublažiti udarce ili pucanja. Naposljetku, podsjećamo da se Liwrea AK Diamond može brusiti brusnim papirom i polirati čime se uklanja bilo kakva nepravilnost ili oštećenje s prozirnog površinskog sloja.

7

(Q) Mogu li se proizvodi LIWREA primjenjivati na Z-noge ili pente koje su neprestano u moru i skupljaju alge, zbog čega se njihova originalna boja oštećuje, i ako da, kako se primjenjuju? (Nakon što je originalna boja načeta zbog uronjenosti u more i počela je korodirati odnosno stvarati prah koji uvelike otežava popravak boje, i kada boje koje možemo koristiti u tom trenutku za popravke samo su originalne boje, Yamaha, Volvo…).

(A) Da, Z-noge mogu se zaštititi LIWREA zaštitnim folijama, s time da obvezno površina mora biti dobro očišćena. Proizvod koji se preporuča u ovu svrhu jest WR3 zato što je to najrazvijeniji i najstariji proizvod LIWREA kojem se može dodati LIFORCE utvrđivač kojim se on dodatno poboljšava u slučaju lošijeg prianjanja. Obvezna završna faza zaštite je AK Diamond završni premaz koji će zaštititi akrilnu WR3 bazu od utjecaja vode.

Bitno je imati na umu da će WR3 baza malo posvijetliti originalnu boju ispod zaštite.

Dakle, krajnja formula za ovu primjenu bi bila sljedeća:

  • 7.1. 4 premaza WR3 + LIFORCE 120 1,5%
  • 7.2. 2 premaza AK Diamond (standardno miješanje 33% B u odnosu na A)

8

(Q) Koliko dobro LIWREA popunjava rupice i nepravilnosti staklo-plastike prilikom nanošenja na površinu? (Nakon popravaka trupa broda, brušenja ili poliranja na trupu otvaraju se sitne rupice koje stvaraju poroznost materijala za vrijeme kalupljenja. Svrha e popuniti te male rupice).

(A) LIWREA bazni premazi izrazito dobro popunjavaju rupice i neravnine na površini koju zaštićujemo, prvo zbog svoje guste strukture, a drugo definitivno zbog svojeg svojstva vrlo dobrog samoizravnavanja.

Sljedeći faktor koji nam također pomaže pri dobrom popunjavanju manjih nepravilnosti na površini jest i činjenica da baze LIWREA nanosimo u najmanje 4 sloja, tako da se zbog debljine i elastičnosti proizvoda nepravilnosti u obliku malih rupica mogu definitivno i kvalitetno popuniti. Slojevima debljine 170/220 mikrona izravnavaju se sve eventualne manje nesavršenosti na podlozi i izravnavaju se manje međurazinske razlike. Priprema površine tretiranjem špric-kitom i baznim premazom dovoljna je za savršen rezultat.

9

(Q) Kako se bazni premazi iz palete LIWREA ponašaju pri popravcima, odnosno raspršivanju na prijelaz nakon popravka jednog dijela oštećene površine?

(A) Svi bazni i završni premazi LIWREA mogu se popravljati.
Postoje dvije vrste popravaka koje možemo obaviti s paletom boja LIWREA:

  1. popravak samo baznih premaza bez nanošenja zaštitnog završnog premaza,
  2. popravak završnog premaza.

Ako je oštećenje nastalo samo na baznom premazu koji nije bio dodatno zaštićen završnim premazom AD Diamond ili WR Quartz popravak je prilično jednostavan i lagan. Bazni premazi otporni su na goriva, ulja, ali ne i na denaturirani alkohol od 90°. Upravo je alkohol sredstvo s pomoću kojeg vršimo popravke. Alkohol kojim se koristimo mora imati > 90% vol. Alkoholom lagano „rastopimo“ oštećeno mjesto i na taj ga način zagladimo kako bi uklonili veće neravnine. Nakon zaglađivanja površine i uklanjanja većih neravnina, površinu fino obradimo brusnim papirom 800-1000, PRI ČEMU POVRŠINA MORA BITI SUHA! Nakon kemijsko-mehaničkog popravka oštećenog dijela treba ponovno raspršiti istu bazu koju smo popravljali. Baza se na popravljenom dijelu može raspršivati u obliku „fleke“ (eng. over spray), a tehnika je ista kao i kod konvencionalnih boja. Izrazito je bitno pogoditi točnu nijansu jer je to najčešće razlog neuspjelog popravka, no, kao i kod bojenja konvencionalnim bojama, to ovisi o vještini majstora.

Ako je oštećenje nastalo na površini zaštićenoj baznim premazom i potom sa završnim premazima, popravak je upitan, odnosno najvažnija je vještina majstora. Dakle, ako je oštećenje „pliće“, odnosno ako su malo oštećeni samo premazi AK Diamond ili WR Quartz, popravak se obavlja kao i u slučaju drugih konvencionalnih akrilnih boja. Završni premazi otporni su na alkohol pa se ne može primijeniti trik s alkoholom. Završni se premazi mogu normalno mehanički obrađivati brusnim papirom, a AK Diamond (sjajni premaz) može se i polirati.

Ako je oštećenje dublje, dakle ako su oštećeni i bazni i završni premaz, popravak se može obaviti na način da se prvo mehanički odstrani cjelokupan završni sloj sve do baznog premaza koji se potom popravlja kako je opisano prethodno u tekstu. Zaštitni se premazi uvijek ponovno nanose na isti način, odnosno u obliku „fleke“ koja se zatim poravnava s postojećom bojom po cijeloj površini.

Moramo imati na umu da proizvodi u paleti LIWREA NISU boje, već zaštita za boju, koja se lako skida guljenjem.
Stoga, ako je površina nije prevelika bolje bi je bilo oguliti i od početka popraviti jer materijal koji se skida nije preskup. U nautici površine mogu biti prilično velike stoga majstor treba odlučiti može li se površina popraviti i isplati li se takav popravak. Tehničke mogućnosti imaju granice.

10

(Q) Može li se paleta proizvoda LIWREA upotrebljavat i kao podloga za podvodni dio (podloga za koper) kako bi se kasnije sve skupa s algama i koperom samo „odlijepilo“ te na taj način izbjeglo dugotrajno i teško brušenje podvodnih površina?

(A) Da, podvodna primjena već postoji, s time da je treba još dodatno testirati te usavršiti tehnike nanošenja kako bi bila što bolja. Dosadašnja praksa je pokazala da se proizvodi LIWREA mogu upotrebljavati u navedene svrhe primjenom sljedećih tehnika:

  • 10.1. 4 premaza WR3 + LIFORCE 120 1,5%
  • 10.2. 2 premaza AK Diamond (standardno miješanje 33% B u odnosu na A)

WR3 je najstariji i najsavršeniji bazni premaz te se jedino njemu može dodati katalizator LIFORCE 120, čime se dodatno pospješuje prianjanje na površinu, čvrstoća i otpornost. Budući da je WR3 premaz na vodenoj bazi,potrebno mu je dodati AK Diamond radi stvaranja vodootpornog premaza. Na AK Diamond premaz možemo nanositi koper premaz kao na standardne akrilne premaze. U slučaju da je trup neprestano pod vodom, preporuča se povećanje ukupnog sloja (WR3+AK Diamond) za barem 250 mikrona.

11

(Q) Treba li površinu tretiranu LIWREOM premazati nekom vrstom međupremaza prije nanošenja koper premaza? (Nanošenje LIWREA tekuće folije ispod vodene linije izrazito je zanimljivo za nove brodove jer se odvajanjem kopera i samih algi zaraslih na njemu izbjegava potreba za mehaničkim odstranjivanjem (brušenjem) sloja kopera i algi, a samim time i otvaranje rupica zatočenih u strukturi staklo-plastike koje su nastale kao rezultat nesavršenosti materijala za vrijeme kalupljenja).

(A) U suštini ne bi trebalo, ali potrebna su dodatna testiranja da bi se otkrili i postigli što bolji završni rezultati za klijenta. Testiranja koja smo mi obavili pokazuju da nije potreban međusloj. Štoviše, površina mora biti što bolje pripremljena za bojanje. U slučaju novog trupa, preporuča se izravna primjena Liwreje na kobilicu premazanu originalnim premazom.

12

(Q) Koliku površinu pokrivaju jedna litra baze i pola litre utvrđivača?

(A) Jedna litra baznog premaza LIWREA pokriva od 2,5 do3 m2. Baze WR3, AK5 i AK20 različitih su gustoća te su proizvedene na različitoj osnovi pa je i pokrivanje malo drukčije. Sve se tri baze razrjeđuju vodom koja također utječe na kvalitetu pokrivanja.

U slučaju baze WR3 također je bitno koristiti se pištoljem za raspršivanje koji ima dodatnu cjevčicu za zrak koja je spojena na spremnik za boju radi laganog podizanja tlaka u spremniku. Time se olakšava raspršivanje u baze WR3 bez potrebe rijeđenja vodom više od 10-15%.

Utvrđivač LIFORCE 120 je katalizator predviđen SAMO za bazu WR3 i dodaje se u postotku od najviše1,5% u odnosu na WR3 bazu.

13

(Q) Može li se LIWREA upotrebljavati kao odvajač kalupa pri kalupljenju staklo-plastike?

(A) Nema puno iskustva u ovom području. Peter (Švicarska) je proveo određene testove, ali potrebna su dodatna ispitivanja.

14

(Q) Ako nastane oštećenje ključem (ogrebotina oštrim predmetom), može li se oštećena površina premazana WR3, AK5 i AK20 baznim premazom popraviti? (Dakle, popravljanje LIWREA-e LIWREA-om).

(A) Popravak je moguć i detaljno je objašnjen u odgovoru na pitanje br.9, ali uvijek treba dobro procijeniti je li jednostavnije odlijepiti sloj LIWREA i ponovno zaštiti površinu ili je popraviti. Manje se površine definitivno ne isplati popravljati.

15

(Q) Ako nastane oštećenje ključem (ogrebotina oštrim predmetom), može li se oštećenje popraviti na AK Diamond ili WR Quartz završnom premazu kojom je premazana dotična površina? (Dakle, popravljanje LIWREJE LIWREOM).

(A) Popravak je moguć i detaljno je objašnjen u odgovoru na pitanje br.9, ali uvijek treba dobro procijeniti je li jednostavnije odlijepiti sloj LIWREA i ponovno zaštititi površinu ili je popraviti. Manje se površine definitivno ne isplati popravljati.
Razlika među popravcima završnih i baznih premaza jest u tome što se završni premazi ne mogu topiti alkoholom nego ih popravljamo kao bilo koji standardni dvokomponentni akrilni premaz.

16

(Q) Koliko se dobro i kvalitetno prianjanje premaza LIWREA postiže ako ga nanesemo na već postojeću LIWREOM zaštićenu površinu? (Podrazumijeva se da je prethodna zaštita LIWREA nanesena dosta prije nanošenja novog upitnog sloja).

(A) Prianjanje baznog premaza LIWREA na već postojeći bazni ili završni premaz LIWREA jednako je kvalitetno kao i prianjanje na originalne boje ili bilo koje druge površine. Uvijek je jedino bitno da je površina dobro očišćena, odmašćena i spremna za raspršivanje kao i svaka druga.

17

(Q) Koliko dobro možemo zaštititi tikovinu paletom proizvoda LIWREA?

Kada je tikovina prethodno tretirana premazom za impregnaciju ili lakom koji je zatvorio sve pore drva, tada ju je moguće zaštiti, iako ne preporučamo primjenu LIWREA premaza na gaznim područjima ako nije nanesen zaštitni bezbojni proizvod AK Diamond ili WR Quartz.

18

(Q) Kakvo protu klizno djelovanje ima zaštitna folija LIWREA nanesena na gaznu površinu? Može li se nanositi na mramorne površine, a da ima protuklizno djelovanje?

(A) U paleti LIWREA nema posebnog proizvoda za protukliznu zaštitu. Veće se prianjanje može postići dodavanjem raznih dodatnih proizvoda u završni premaz, ali u tom slučaju površina više neće biti glatka.

Za te potrebe dostupni su dodatni proizvodi.

19

(Q) Koliki je omjer rasipanja (prašenja) zaštitne folije LIWREA pri raspršivanju u odnosu na konvencionalne boje? (Činjenica je da su bazni premazi LIWREA bitno gušći od konvencionalnih boja).

(A) Rasipanje baznih premaza bitno je manje nego u slučaju konvencionalnih boja. Manje rasipanje proizvoda izravno je povezano prvenstveno s vodenom bazom koja premaz čini bitno „težim“ odnosno nehalapljivim u usporedbi s proizvodima na sintetičkoj bazi. Drugi faktor koji pomaže manjem rasipanju jest i sam viskozitet proizvoda.

20

(Q) Koje su koristi od nanošenje zaštitne folije LIWREA na drvene površine i koliko dobro ona prianja za njih? (Ovdje se misli na oba načina primjene, s lakom zaštićeno drvo i izravno na drvene površine).

(A) Najveća prednost primjene baza LIWREA na drvo jest ta što drvo hermetički štitimo od dodira s vodom. Za razliku od konvencionalnih lakova i premaza za drvo, paleta proizvoda LIWREA odlikuje se izvanrednim elasticitetom (preko 100% elastičnosti samog proizvoda), neovisno o tome radi li se samo o vodenoj bazi baznog premaza ili kombinaciji vodene i akrilne baze baznih i završnih premaza.

21

(Q) Možemo li zaštitnom folijom LIWREA zaštititi gumene zračne komore na gumenjacima?

(A) Da, gumenjaci se već štite premazima LIWREA koji su se pokazali izvanrednom zaštitom od UV zraka za zračne komore na gumenjacima koje izrazito brzo stradavaju zbog izloženosti suncu i slanom zraku.

22

(Q) Imaju li tekuće folije LIWREA ikakva protu-osmozna zaštitna svojstva?

(A) Ne, LIWREA proizvodi nemaju nikakva izravna protu-osmozna djelovanja.

23

(Q) Mogu li se tekuće folije LIWREA nanijeti na način da se dva sloja spoje (priljube) na završetku prethodno nanesenog sloja istog baznog premaza LIWREA? (Podrazumijeva se da je prethodni zaštitni premaz LIWREA nanesen dosta prije nanošenja novog upitnog baznog sloja).

(A) „Stepenasto“ je raspršivanje moguće. Tehnike su vrlo slične ili iste kao i kod konvencionalnih boja. Postojeći se sloj zaštiti trakom za izoliranje površina, novi se sloj dovede na visinu prethodnog sloja te se na kraju doda zadnji zajednički sloj preko oba sloja da bi se slojevi spojili, a prijelaz bio što manje uočljiv. Kao i kod svakog popravka, ovdje je izrazito bitna vještina majstora.

24

(Q) Kolika je otpornost palete proizvoda LIWREA na temperaturu odnosno paru?

(A) Baze LIWREA otporne su na temperature i do 280˚C, tako da temperatura i para nisu pretjerani problem za ovu zaštitnu foliju.

Pri tretiranju parom ipak treba biti pažljiviji. Ne smije se nanositi iz prevelike blizine, jer će u tom slučaju nastati oštećenje kao i na većini premaza. Kada je para u pitanju treba dodatno pripaziti na činjenicu da su bazni premazi LIWREA proizvodi na vodenoj bazi i da su samim time higroskopni. Kada je površina dodatno zaštićena jednim od završnih premaza (AK Diamond, WR Quartz) tada higroskopnost nije nikakav problem.

25

(Q) Može li se paletom proizvoda LIWREA zaštititi potpalublje (santine) prije ugradnje motora? (Riječ je o primjeni u svrhu zaštite od ulja, goriva i ostalih masnih nečistoća koje kasnije ne dozvoljavaju prianjanje niti jedne boje. Ovaj se problem znatno povećava ako se radi o drvenim brodovima).

(A) Nema iskustava u ovoj aplikaciji, iako teoretski ne bi trebalo biti nikakvih problema s obzirom na to da su sve baze otporne na goriva i ulja, a dodavanjem utvrđivača WR3 bazi pospješilo bi se prianjanje na površinu te bi se poboljšala krajnja fizička svojstva baze dok bi se dodavanjem jednog od završnih slojeva zaustavio i utjecaj vode na nju.

26

(Q) Kako proizvodi iz palete LIWREA prianjaju na polirane površine te kako pripremiti visoko poliranu površinu prije nanošenja proizvoda LIWREA? (Većina brodova te gotovo svi novi brodovi polirani su do visokog sjaja (najčešće 3M pastama za poliranje) pa se postavlja pitanje je li potrebno pripremiti površinu za kvalitetno nanošenje proizvoda LIWREA i kako to pravilno učiniti).

(A) Sve paste za poliranje odnosno većina njih, napravljena na silikonskoj bazi koja nikako nije pogodna za nanošenje ikakve boje pa samim time ni zaštitnih folija LIWREA. Površinu koja je polirana do visokog sjaja prvo treba dobro očistiti, to jest, „oprati“ sintetičkim antisilikonskim razrjeđivačem. Nakon razrjeđivača površinu treba očistiti proizvodom LICREAN te kada je tako pripremljena možemo je slobodno i sigurno prskati proizvodima iz palete LIWREA.

27

Kakvo je prianjanje i kasnije guljenje proizvoda LIWREA nanesenih na hrapave plastične površine? (Plastične površine koje su originalno lijevane u kalupima s hrapavom strukturom, odnosno strukturom narančine kore).

(A) Bazni premazi LIWREA dobro prianjaju na hrapave površine i nema većih poteškoća pri skidanju. Za skidanje uvijek je najvažnije da je prije nanošenja površina dobro očišćena i da je folija koja se na kraju stvara odgovarajuće debljine. Podsjećamo da je LIFORCE ljepljivi aditiv koji prvenstveno služi za postizanje boljeg prianjanja tekuće folije LIWREA kada je to potrebno. Za standardno prianjanje dodati LIFORCE od 0,5 do 1,0%, a za kritična prianjanja kao što su ona za termo-plastiku sa silikonskim kalupima do 10%, ili čak više od 15-20% za konačno prianjanje uz površinu.

28

(Q) Možemo li LIWREA proizvode nanositi na aluminijske dijelove i dijelove od nehrđajućeg čelika? (Ovo se najviše odnosi na aluminijske jarbole te ograde od nehrđajućeg čelika na koje bi se tekuća folija LIWREA trebala nanijeti kao vakuum vrećica koja bi sprječavajući doticaj sa zrakom (kisikom) i vlagom (vodom) zaštitila oba navedena materijala od korozije i ujedno ih učinila sjajnima).

(A) Nanošenje palete proizvoda LIWREA na aluminij i nehrđajući čelik ne predstavlja problem.

Najvažnije je da aluminij nije nigdje počeo korodirati (da nema bijelog praha u koji se aluminij pretvara zbog korozije) i da je podloga dobro pripremljena odnosno očišćena kao sve druge površine.

Za nehrđajući čelik vrijedi potpuno isto kao i za aluminij: dobra priprema i površine je krucijalna.

29

(Q) Mogu li se baze LIWREA dobiti već tvornički tonirane i pakirane u pakiranju od 3,5l -5l i po mogućnosti više?

(A) Da, sve baze LIWREA mogu se dobiti već tonirane u željenu boju, a dostupna su i pakiranja veća od 3,5l.

U suštini, tvornica koja proizvodi LIWREA proizvode posjeduje tehnologiju i mogućnost za reproduciranje bilo kojeg OEM-a ili druge boje iz nekih drugih tonskih skala, ali uvjet za dobivanje takve boje jest narudžba minimalne količine od 240kg.

30

(Q) Možemo li proizvodima LIWREA zaštiti instrumente/kontrolne ploče na otvorenim palubama? (Ovo se poglavito odnosi na fly-bridge jahti gdje su i instrumenti i elektronički uređaji izloženi slanome zraku i neprestanoj UV svijetlosti).

(A) Da, definitivno sjajnim bazama AK5 i AK20 možemo zaštititi sve otvorene površine i sve električne i elektroničke uređaje izložene jakom suncu i morskome zraku.

Kao što je vidljivo u jednom od naših promotivnih videa (na stranici www.liwrea.hr ili www.liwrea.com), čak i zasloni na dodir mogu biti zaštićeni paletom proizvoda LIWREA, a da pri tome ostanu potpuno funkcionalni.

31

(Q) Koliki može biti najveći razmak (zazor) među komponentama konzole da bi baza LIWREA sve dobro popunila i vodonepropusno zaštitila? (Razmaci i nedostaci na vijcima, između pojedinih instrumenata i same ploče…)

(A) Razmak među komponentama trebao bi biti što manji, naročito zbog toga što se ova vrsta zaštite stvara proizvodima AK5 i AK20 koji su dosta rjeđi od baze WR3 pa time imaju i veću tendenciju odvajanja prilikom raspršivanja na mjesta na kojima je razmak velik.

32

(Q) Može li se zaštitna folija LIWREA nanositi na instrumente koji imaju ugrađene gumbe koji se mogu fizički pomicati na ploči (taster-prekidač) i kako se ponaša zaslon na dodir nakon nanošenja folije LIWREA?

(A) Kao što je već spomenuto u odgovoru na pitanje br. 30, svi električni uređaji mogu se zaštititi, pogotovo uređaji namijenjeni za nautičku, vanjsku primjenu, jer su njihove tastature već obložene gumom. Elastičnost LIWREA proizvoda je velika pa gumbi koji se mogu fizički pomicati ne predstavljaju prepreke budućem radu.

Što se tiče zaslona na dodir, najbolji je primjer promotivni video sa zaštićenim telefonom koji je naknadno i uronjen u vodu pod kojom rade sve funkcije uređaja, uključujući sam zaslon.

33

(Q) Mogu li se zaštitnom folijom LIWREA zaštiti kupatila i tuš kabine na jahtama, odnosno općenito tuš kabine nakon popravaka?

(A) Kupatila i tuš kabine mogu se zaštititi, ali postoje ograničenja i elementi na koje treba pripaziti.

  • 33.1. Svi bazni premazi LIWREA na vodenoj su bazi pa su stoga i higroskopni su te navlače vodu na sebe, što na kraju definitivno utječe na njihovu postojanost i stabilnost. Ovaj nedostatak ima rješenje, a to su završni premazi AK Diamond ili WR Quartz. Ovo se najviše odnosi na kade koje su stalno u dodiru s vodom. To, naravno, nije slučaj s kupaonskim ormarićima.
  • 33.2. Ni jedna baza i nijedan završni premaz nemaju protuklizna svojstva stoga bi ih trebalo učiniti hrapavijim dodavanjem raznih proizvoda u prahu ili nanošenjem završnog sloja nekog proizvoda s takvim svojstvima.

34

(Q) Mogu li se zaštitnom folijom LIWREA tretirati drveni brodovi/gliseri? (Ovo se posebno odnosi na brodove i glisere s lakiranim trupom. Problem laka na drvenim brodovima je lako pucanje i to što na mjestu pukotina počinje ulaziti morska voda).

(A) Da, paletom proizvoda LIWREA možemo sigurno i bez problema zaštititi drvene brodove te ispuniti otvorene pukotine nastale uslijed pucanja sjajnog zaštitnog laka.

Kao već spomenuto u više navrata, elasticitet osušene folije iznosi više od 100% njezinog rastezanja na vlak. Ta karakteristika osigurava mogućnost „disanja“ drva na drvenim brodovima i sprječava prodor vode u brod.

35

(Q) Možemo li LIWREA folijom zaštititi gumene bokobrane za brodove? (Praksa je da se na bokobrane stavljaju razne tkanine koje se kasnije na suncu počnu lijepiti za tijelo bokobrana i samim time ga unište).

(A) Da, gumene bokobrane možemo zaštititi i bilo je već slučajeva ovakve uporabe i njezina testiranja.

36

(Q) Možemo li folijom LIWREA zaštititi škrinje za duboko zamrzavanje? (Ovo se odnosi na staklo-plastične škrinje koje postižu temperature i do -15 ˚C, -25˚C).

(A) Nema saznanja i primjera testiranja, ali svakako postoji prostor za to.

37

(Q) Jesu li zaštitne folije LIWREA otporne na sapune i lužine?

(A) Naravno, ako su dodatno premazane bezbojnim premazom AK Diamond ili WR Quartz, otporne su na soli i lužine kao uobičajeni premazi.

38

(Q) Kako najbolje završiti granicu vodene linije (kopera) i boka broda, a da se folija ne načne i počne guliti uslijed djelovanja mora na nju? (Ovdje se pretpostavlja da je folija nanesena samo na vodenu liniju ispod kopera kao baza za jednostavnije uklanjanje svega zajedno).

(A) Nema saznanja i primjera testiranja, ali svakako postoji prostor za to. Testni brodovi dosad su bili obojani po cijeloj visini boka ili visoko gore iznad vodene linije gdje djelovanje mora nije toliko agresivno i stalno.

39

(Q) Koliko može biti otporna sama visoko sjajna baza AK20 bez dodavanja završnog sloja, pri uporabi na moru? (Smisao ove primjene je samo povećanje sjaja postojeće boje).

(A) Otpornost svih triju baza na vodu je dobra do trenutka njihova potpuna uranjanja u vodu. U nautičkom se sektoru završni premazi svakako preporučaju za sve primjene. Treba uvijek imati na umu da je završni sloj najveća zaštita od UV zraka.